Minder energie aankopen: tot 50% lagere factuur
Lager capaciteitstarief
Minder afhankelijk van energieleveranciers & stijgende tarieven
Mogelijkheid tot noodstroomvoorziening (backup)
Slim energiebeheer met dynamische tarieven
Je zonnepanelen zullen ongetwijfeld ook energie produceren wanneer je niet thuis bent om deze te verbruiken, terwijl er s’avonds een gebrek aan zonne-energie is waardoor u nog behoorlijk wat elektriciteit van het net moet halen. En daarvoor betaalt u.
Om deze reden is een thuisbatterij handig. Deze slaat de stroom die je niet verbruikt op voor later. Zo ben je nog minder afhankelijk van het net.
Met een batterij slaat u overtollige energie op om de avond en nacht te overbruggen en kan je eigen verbruik van +/- 30% tot 80% verhogen!
De optimale thuisbatterij en het rendement is bij elke situatie verschillend.
AEW Kalders geeft je graag advies over de mogelijkheden.
Contact opnemenVoorkom serieuze tariefverhogingen met een thuisbatterij
Sinds 2023 wijzigt de methode om de netwerkkosten op de elektriciteitsfactuur te berekenen. Het nieuwe capaciteitstarief zal rekening houden met de verbruikspieken van de consumenten.
Je gaat dus extra moeten betalen als je gelijktijdig energie gebruikt, dus bij bv. gelijktijdig de was, de oven, afwasmachine,… dan ga je meer moeten betalen dan als je deze afzonderlijk van elkaar zou draaien en het verbruik zou spreiden over de dag. Hier gaat iedereen op moeten letten, anders gaat de factuur omhoog. Als je één dag een hoge piek hebt en de rest van de maand niet, dan word je afgestraft voor die hele maand. Met een batterij is die zorg er niet.
Met een thuisbatterij worden deze pieken afgevlakt en kan men wel verschillende toestellen tegelijkertijd opzetten. De maandpieken worden dus beduidend lager waardoor men minder gaat betalen. Hierdoor bespaart een thuisbatterij nog meer. Met de huidige regeling schat men minimaal +/- € 240/jaar aan besparingen op dit tarief met een batterij.
Het is dus duidelijk dat een thuisbatterij zeker interessant en vooral rendabel kan zijn. Maar is dat voor iedereen zo?
Dit is sterk afhankelijk van geval tot geval. Veel hangt af van jouw verbruiksprofiel: is er overdag niemand thuis? Zijn er schoolgaande kinderen die s’middags thuis zijn? Werk je misschien deeltijds of zelfs fulltime vanuit thuis? Jouw verbruiksprofiel is een grote factor in jouw zelfconsumptie (percentage eigen verbruik).
Andere belangrijke factoren zijn de oriëntatie van (eventuele) zonnepanelen: liggen ze verspreid over het oosten en westen of zijn ze zuid gericht? En wat voor verbruikers heb je? Verbruikers zoals een zwembadwarmtepomp en airconditioning verbruiken continu, maar vooral tijdens de zomermaanden. Een elektrische boiler of warmtepompboiler is dan weer het hele jaar door actief maar valt mogelijks slim te sturen.
Wij bekijken de situatie tot in de puntjes en maken dan ook een gedetailleerde berekening per situatie met de verwachtte impact van een thuisbatterij op uw zelfconsumptie en natuurlijk ook de impact op het totale rendement en terugverdientijd.