Groene energieZonnepanelenzonnepanelen groepsaankoop op dak van huis

Denk jij al even na over een investering in zonnepanelen? Groepsaankopen van zonnepanelen winnen steeds meer aan populariteit. Bij zo’n aankoop plant een organisator een veiling voor zonnepanelen. Dankzij de grootte van de bestelling verkrijg je een lagere prijs. Op het eerste zicht lijkt dit een slimme manier om te besparen. Vaak betekent het echter dat je inboet op kwaliteit. We vertellen je hieronder waar je best rekening mee houdt bij een groepsaankoop:

Goedkope zonnepanelen van lage kwaliteit

De installateur die de laagste prijs aanbiedt, wint de veiling van de groepsaankoop. Dat resulteert al snel in een compromis op gebied van kwaliteit en garantie. Goedkoop wordt duurkoop. Om snel te verkopen, biedt een leverancier de goedkoopste producten aan: low budget zonnepanelen, goedkoop bevestigingsmateriaal en een Chinese omvormer.

Goedkopere zonnepanelen en componenten zijn vaak minder duurzaam en hebben een kortere levensduur. Initiële besparingen gaan zo teniet aan latere reparaties.

Meestal weet je niet eens over welke merken en modellen het gaat en lees je allerlei vage termen zoals “Tier 1 producten van topkwaliteit”.

Gebrek aan vakmanschap

Zonnepanelen kunnen lekkages veroorzaken als ze slecht geplaatst zijn. Goedkope dakhaken worden zomaar achter de panlatten gehangen. Dat bespaart de installateur veel werkuren, maar gaat wel ten koste van jouw installatie. Het zorgt voor veel druk op de dakpannen waardoor ze na verloop van tijd scheuren en water doorlaten. Vaak zijn er ook nog eens te weinig dakhaken, waardoor de panelen niet veilig zijn bevestigd. Ook de verzekering accepteert deze manier van montage niet. Panlatten zijn niet gemaakt om zonnepanelen te dragen.

Geen persoonlijke installatie

Bij een groepsaankoop kies je je installateur niet zelf. De selectie van installateurs gebeurt vaak op basis van prijs om zo de kosten te drukken. Bij groepsaankopen werken ze bijna altijd met buitenlandse werkkrachten die amper tot geen ervaring hebben. Daarnaast is er een gebrek aan degelijke nazorg en onderhoud na de installatie.

Geen waterdichte garantie

Groepsaankopen adverteren vaak met indrukwekkende garanties, maar de praktijk is complexer. Wat als je een Chinees merk hebt gekocht? Wie contacteer je als je vragen hebt of bij nood aan onderhoud? De organisator van de groepsaankoop? De ‘winnende’ partij? De installateur in onderaanneming die vaak geen Nederlands spreekt en al terug naar zijn land van herkomst is vertrokken? Hun winstmarge is vaak zo klein dat ze nazorg links laten liggen.

In ons 35-jarig bestaan, kennen we honderden klanten die na een groepsaankoop aan hun lot worden overgelaten. In de meeste gevallen bestaat de organisatie, installateur of onderaannemer gewoonweg niet meer. In andere gevallen wijzen ze naar elkaar en neemt niemand zijn verantwoordelijkheid. In werkelijkheid heb je dus geen enkele effectieve garantie.

Lange wachttijden

Een groepsaankoop is een lange procedure en vergt veel geduld. Van inschrijving tot installatie kunnen maanden verstrijken, terwijl je vaak al een voorschot hebt betaald.

Standaard pakket

Bij een groepsaankoop schrijven zich al snel meer dan duizenden geïnteresseerden in. Je bent eerder een nummer dan een klant. Om kosten te minimaliseren, kiezen aanbieders vaak voor een ‘one-size-fits-all’ benadering. Het eerste prijsvoorstel is gebaseerd op een ‘gemiddelde’ woning. Een standaardpakket is dus nooit optimaal afgestemd op jouw woning en rendeert minder. Op termijn laat je zo duizenden euro’s liggen.

Wijk je toch af van het standaardpakket? Een aangepast voorstel, inclusief plaatsbezoek, resulteert vaak in een veel hogere factuur. Een lokale installateur is dan altijd goedkoper. Hij of zij bekijkt alle mogelijkheden om je woning energiezuiniger te maken: het budget, de huidige technieken, het verbruiksprofiel, de staat van de woning, de oriëntatie(s), de gezinsgrootte, eventuele toekomstige plannen, …

Beperkte mogelijkheden

Tegenwoordig gaan zonnepaneleninstallaties veel verder dan 10 jaar geleden. Denk maar aan laadpalen, thuisbatterijen, slimme energiesturingen voor dynamische tarieven, capaciteitstarief beperken, integratie warmtepompen, slimme stopcontacten, …

Een standaardpakket is enorm gelimiteerd qua mogelijkheden. Voor slimme functies moet je meestal een volledig nieuwe installatie aanschaffen. Of nog erger: je eindigt met een mix van verschillende producten van elk een ander merk, een andere installateur, … die niet op elkaar zijn afgestemd. Je komt dus veel duurder uit.

Conclusie: slim of niet?

Groepsaankopen voor zonnepanelen beloven kostenbesparingen, maar op lange termijn ben je vaak meer geld kwijt.

Zonnepanelen zijn een langetermijninvestering van minimaal 25 jaar. Het is daarom van essentieel belang om je bewust te zijn van alle nadelen. Doe grondig onderzoek, zoek individueel advies en laat de prijs niet de enige factor zijn bij een investering in zonne-energie.

Denk aan de toekomst en investeer direct in kwaliteit!

Verkies jij een persoonlijke aanpak?

Met een standaard pakketje laat je veel geld, functionaliteit en toekomstbestendigheid liggen. Het maken van de juiste keuze vergt een degelijke voorbereiding op maat.
Bij AEW Kalders kan je uitgaan van een persoonlijke aanpak, merkonafhankelijk advies, en een uitstekende service. Wij beginnen met een gedetailleerde rendementsanalyse op maat van jouw situatie zodat je er zeker van kan zijn dat jouw investering zinvol is en maximaal loont.

Ontvang gratis advies en een offerte op maat.

Offerte aanvragen